Het groeipakket zal van toepassing zijn voor kinderen geboren vanaf 01 januari 2019, kinderen geboren voor 01 januari 2019 blijft de huidige kinderbijslag van toepassing.

Vanaf 01 januari 2019 wordt de kinderbijslag hervormd en spreekt men van het groeipakket.  Het Groeipakket zou u kortweg de nieuwe naam voor de Vlaamse kinderbijslag kunnen noemen. Maar het is meer dan dat: het Groeipakket staat voor het geheel van financiële tegemoetkomingen dat de Vlaamse overheid voorziet voor elk kind in elk gezin. Het geeft gezinnen maximaal de kans elk kind te laten groeien, ontwikkelen en zich zo volledig mogelijk te ontplooien.

In dit groeipakket zitten verschillen extra ondersteuningen waarvan één de participatie toeslagen zijn.  

Onder deze participatietoeslagen vindt men onder andere de kinderopvangtoeslag: 

Wie gebruik maakt van kinderopvang waar ouders niet betalen op basis van hun inkomen, kan rekenen op een kinderopvangtoeslag per halve of per volle opvangdag (dit bedrag gaat mee met de gezondheidsindex). De kinderopvangtoeslag is enkel van toepassing op kinderen die opgevangen worden in een door Vlaanderen vergunde kinderopvang in Vlaanderen of in Brussel. De kinderopangtoeslag is van toepassing voor alle kinderen zowel geboren voor of na 01 januari 2019.

Voor meer informatie kunt terecht op de website van het groeipakket: https://www.groeipakket.be/tegemoetkomingen/kinderopvangtoeslag